Kairo 

Egyptens huvudstad Kairo är beläget i landets norra del. Staden ligger vid floden Nilen, som rinner genom hela landet från norr till söder. Det är landets största stad med sina 16 miljoner innevånare. Klimatet är otroligt torrt och varmt, med ytterst lite nederbörd. Staden är faktiskt en av världens torraste, med endast runt 20 mm nederbörd per år.

Genom sin tusenåriga historia och sina unika sevärdheter så har Kairo blivit en av världens populäraste resmål.

Sevärdheter

En av de mest besökta attraktionerna i Kairo är det Egyptiska Museet som är beläget vid Tahrirtorget i centrala delen av staden. Här finner du världens största samling av antikviteter, cirka 120 000 föremål, främst från faraonernas tid. På museet finns flertalet skatter från farao Tutankhamons grav att skåda. Bland annat hans begravningsmask, helt gjord i guld, samt hans tre kistor.

Givetvis är en utflykt till pyramiderna i Giza något man inte får missa när man är i Kairo. På Gizaplatån i utkanten av staden står de väldiga pyramiderna som en påminnelse om en svunnen tid. Det är svårt att inte bli påverkad av den mäktiga atmosfären kring de enorma monumenten. De tre största och mest berömda pyramiderna är uppkallade efter faraonerna Cheops, Chefren och Menkaura. Tillsammans med Sfinxen så är dom bland de mest berömda byggnaderna i världen. Guidade turer anordnas här varje dag i veckan och på kvällarna kan man även beskåda vackra ljusshower på pyramiderna.

Matkulturen i Kairo

I Egypten äter man mycket bönor, linser och ärtor och många av de vanligaste rätterna är vegetariska. Kikärtsröran Hummus är ett vanligt tillbehör till många rätter och har sitt ursprung här. Falafel är ett annat exempel på mat från mellanöstern som blivit populär även i övriga världen. Dessa kikärtsbollar serveras oftast i pitabröd med grönsaker eller med ris.

En maträtt som anses vara Egyptens nationalrätt är Koshari. Det är en rätt bestående av pasta, ris, linser och kikärtor som toppas med karamelliserad lök och en god sås. När det kommer till egyptisk mat så är detta en rätt som man inte får missa. Den är älskad av både lokalbefolkning och turister.

En annan rätt som du kan hitta på de flesta menyer är Mahshi. Det är en maträtt bestående av grönsaker, vanligtvis paprikor, zucchini eller äggplanta som fylls med ris, tomatsås och koriander.

Resa hit

Kairo Airport (CAI) ligger 22 kilometer nordöst om Kairo. Med taxi tar det ca 30 minuter in till centrum och kostar cirka 150 EGP (80 SEK).


Officiella produktavtal:

Genom våra avtal, som i flera fall är de största på marknaden, erbjuder vi dig 100% trygghet när du bokar din biljett. Säkra leveranser, utvalda sittplatser och möjlighet till Hospitality ger dig alltid valuta för dina pengar.

 

 

Chelsea FC Officiell Agent

Official reseller of Chelsea FC Women - GO Sport Travel

Tottenham Hotspur Official Club Reseller

Manchester City crest

Watford FC crest

Club Wembley Officiell Agent

Fulham FC Officiell Agent

AC Milan Officiell Agent

Officiell logga IAGTO

Uppdaterade Villkor

Uppdaterade villkor att ta del av från och med 2020-09-03.

Ta del av villkoren här.