Krakow 

Krakow ligger i södra Polen och är landets näst största stad. Staden var från medeltiden fram till 1596 landets huvudstad, då den dåvarande kungen flyttade huvudstaden till Warszawa. Krakow är en otroligt vacker stad med mycket att se och göra i under en vistelse där.

Sevärdheter i staden

Krakow är känt som ”kyrkornas stad”, och man förstår varför när man kommer hit. Du kan skåda kyrkor i vart och vartannat kvarter. Krakow är en gammal stad med en gedigen historia. I stadskärnan ligger gamla stan, Stare Miasto, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Mitt i gamla stan ligger det stora torget Rynek Glowny där det bland annat anordnas en välbesökt julmarknad varje år.

På Wawelkullen ligger det kungliga slottet Wawel Slott. En viktig plats i Krakows historia. Här anordnas det guidade turer där det ingår rundtur i både slottet och i katedralen med den kända Sigismundklockan från 1500-talet. Man får även besöka kungliga gravar och vandra runt på slottets borggård.

Kazimierz är namnet på Krakows judiska kvarter och här har den judiska befolkningen bott i över 500 år. Hit ska du ta dig om du vill uppleva Krakows judiska kultur och historia. Det finns gott om kaféer, restauranger, genuina och pittoreska barer, museer och synagogor. Från gamla stan till Kazimierz tar det cirka 10–15 minuter att promenera.

Cirka 60 kilometer väster om Krakow ligger staden Oswiecim, mer känt under det tyska namnet Auschwitz. En plats med en fasansfull historia som inte lämnar någon oberörd. Det går att boka dagsturer dit där det ingår buss tur och retur från Krakow, och en guidad tur i koncentrationslägret. Totalt tar det ca 7 timmar och kostar cirka 150 Zloty (350 SEK). Matpaket går att beställas mot tillägg.

Maten att uppleva i Krakow

Polsk mat förknippas ofta med rustika rätter innehållande kött eller kyckling med potatis, kål eller svamp. En rätt som har sitt ursprung här är nationalrätten Pierogi, polens version på dumpnings. Dessa kan ha en mängd olika fyllningar men vanligast är kött eller surkål. Missa inte heller att testa Barszcz, rödbetssoppan med klimp som är ett klassiskt inslag på det polska julbordet.

För att hitta äkta polsk husmanskost så ska du hålla utkik efter det klassiska mjölkbarerna, Bar Mleczny, som serverar riktigt prisvärda polska rätter.

Sport live!

Krakows största fotbollsklubb Wisla Kraków spelar i Polens högsta division Ekstraklasa. Med hela 13 polska mästerskapsvinster är dom bland be främsta klubbarna inom polsk fotboll. Stadens andra klubb MKS Cracovia spelar även dom i högsta ligan men har inte nått några större framgångar.


Officiella produktavtal:

Genom våra avtal, som i flera fall är de största på marknaden, erbjuder vi dig 100% trygghet när du bokar din biljett. Säkra leveranser, utvalda sittplatser och möjlighet till Hospitality ger dig alltid valuta för dina pengar.

 

Chelsea FC Officiell Agent

Official reseller of Chelsea FC Women - GO Sport Travel

Manchester City crest

Tottenham Hotspur Official Club Reseller

Watford FC crest

Club Wembley Officiell Agent

Fulham FC Officiell Agent

AC Milan Officiell Agent

Officiell logga IAGTO

Uppdaterade Villkor

Uppdaterade villkor att ta del av från och med 2020-09-03.

Ta del av villkoren här.