Coppa Italia, den italienske fotballcupen, er en prestisjefylt turnering organisert av det italienske fotballforbundet (FIGC). Turneringen ble startet i 1922, men det var først etter andre verdenskrig at den fikk en sammenhengende struktur. Den første utgaven ble vunnet av Vado, mens de fleste av de senere utgavene har vært dominert av de store Serie A-klubbene.

Formatet på turneringen har endret seg gjennom årene, men grunnstrukturen har bestått av knockout-kamper frem mot en finale. Opprinnelig ble finalen spilt på forskjellige stadioner, men siden 1980 har Stadio Olimpico i Roma vært hovedarena for finalen, og gitt arrangementet et permanent og symbolsk hjem.

Juventus har vært den mest suksessrike klubben i Coppa Italias historie, med flere titler bak navnet sitt. Andre store lag som Roma, Inter og AC Milan har også hatt betydelig suksess i turneringen. Coppa Italia har ikke bare gitt de store klubbene en ny sjanse på sølvtøy, men har også gitt mindre lag muligheten til å spille på større scener og skape uforglemmelige øyeblikk.

Et minneverdig øyeblikk i Coppa Italias historie er Romas seier i 1964, hvor de ble den første klubben fra hovedstaden som vant turneringen. Turneringen tilbyr også en plass i UEFA Europa League til vinneren, og legger til en annen dimensjon av betydning og konkurranse.

Coppa Italia fortsetter å være en sentral del av italiensk fotball, og dens spenning og drama bidrar til sportens rike kulturelle stoff i Italia.